Liikahikoilun hoito
Primaarisesta liikahikoilusta kärsivät henkilöt ovat kokeneet kotikonstit ja tavanomaiset deodorantit usein tehottomiksi. Yleensä he tarvitsevat lääkärin määräämää hoitoa lisääntyneen hikoilun normalisoimiseksi.
Mutta miten primaarista liikahikoilua voidaan hoitaa? Lääkäreillä on useita hoitovaihtoehtoja. Tällä sivustolla kerrotaan, mitä nämä vaihtoehdot ovat ja mitä on otettava huomioon hoitoa valittaessa. Lisäksi saat vinkkejä siitä, mitä voit itse tehdä hoidon lisäksi liialliselle hikoilulle.
Mitä hoitovaihtoehtoja on olemassa?
Primaariseen liikahikoiluun on useita erilaisia hoitovaihtoehtoja lääkkeistä leikkaukseen.
Kysy lääkäriltäsi eri hoitomuodoista sekä niiden riskeistä ja sivuvaikutuksista, jotta voitte yhdessä löytää sinulle sopivan hoidon!
Huomautus: Terapiamuodot on järjestetty aakkosjärjestyksessä. Hoidon valinta on parasta tehdä yhdessä lääkärin kanssa ottaen huomioon muun muassa hikoilun malli ja vaikeusaste
Antikolinergisesti vaikuttavat voiteet (glykopyrroniumbromid)
Antikolinergiset lääkkeet voivat tilapäisesti estää asetyylikoliini-välittäjäaineen vaikutusta. Asetyylikoliinin tehtävänä välittää hermoimpulssi hikirauhaseen. Voimakasta liikahikoilua vähentävää voidetta levitetään paikallisesti iholle. Voide voi estää hermoärsykkeen, joten rauhaset eivät aktivoidu ja hikoilu normalisoituu.
Käyttöalue: kainalot
Huomautus: Antikolinergistä vaikuttavaa ainetta sisältävän voiteen paikallinen käyttö lievittää hikoilua erityisesti tapahtumapaikalla. Antikolinergisellä aineella haittavaikutukset, kuten suun kuivuminen tai näön hämärtyminen, ovat mahdollisia.
"Systeemiset antikolinergit"
Hyväksyttyjen hoitovaihtoehtojen lisäksi lääkärit voivat omalla vastuullaan käyttää lääkkeitä, joita ei ole virallisesti hyväksytty hyperhidroosin hoitoon, kuten systeemisiä antikolinergisiä lääkkeitä. Saat lisätietoja tästä lääkäriltäsi.
Ensisijaiset käyttöalueet: koko keho
Antiperspirantit
Antiperspirantit ovat valmisteita, joita käytetään paikallisesti ja ulkoisesti. Niiden sisältämät vaikuttavat aineet - useimmiten alumiinisuolat - sulkevat tilapäisesti rauhasten hikeä erittäviä kanavia. Näin hikeä pääsee vähemmän ihon pinnalle. Vaikuttavan aineen pitoisuus voi vaihdella eri tuotteissa: kun lääkkeellinen antiperspirantti sisältää 10–20 % vaikuttavaa ainetta, apteekkien reseptivapaat tuotteet sisältävät yleensä alle 10 % alumiinikloridia.
Tärkeimmät sovellusalueet: Kainalot, harvemmin myös kädet, jalat tai kasvot.
Huomautus: Tuotteet, joissa on suuria alumiinisuolapitoisuuksia (10–20 %), voivat aiheuttaa ihoärsytystä.
Hikirauhasten imu
Imukuretisaatio-toimenpiteessä imetään rasvakudosta ja kaavitaan rauhaskudosta pois pienten ihoon tehtyjen pienten viiltojen kautta. Laseravusteisessa leikkauksessa käytetään myös lämpöärsykkeitä.
Ensisijaiset soveltamisalat: Kainalot
Huomautus: Kirurgisissa toimenpiteissä voi esiintyä haavan paranemisongelmia.
Hikirauhasen poisto
Hikirauhasia poistetaan nykyisin hyvin harvoin. Tällöin poistetaan kirurgisesti kokonaisia ihoalueita, joissa hikirauhaset sijaitsevat. Leikkaushaavoista voi jäädä arpia.
Ensisijaiset soveltamisalat: Kainalot
Huomautus: Kirurgisten toimenpiteiden jälkeen voi esiintyä haavan paranemisongelmia.
Ionisiirto veden avulla
Ionisiirrossa eli iontoforeesissa käytetään vettä ja kevyttä tasavirtaa paikallista hikoilua vähentämään. Menetelmän tarkkaa vaikutusmekanismia ei vielä tiedetä. Ionisiirrossa kädet tai jalat laitetaan vesivatiin, josta veden ionit johtavat sähkövirtaa hikitiehyisiin. Kainaloiden ollessa kyseessä ionisiirto tehdään elektrodien avulla. Säännölliseen ionisiirtoon tarvitaan lääkinnällisiä laitteita. Hoitoa voidaan antaa sekä avohoitona vastaanotolla että kotona totutteluvaiheen jälkeen.
Ensisijaiset soveltamisalat: Kädet, jalat
Huomautus: Ionisiirto vaatii useita hoitokertoja viikossa, erityisesti hoidon alussa. Kukin kerta kestää noin 20 minuuttia. Hoidon edetessä hoitokertoja voidaan tarvittaessa harventaa.
Lämpöhoito
Lämpöhoidot eli termolyysit ovat fysikaalisia hoitoja. Lämmön avulla kudos kovettuu ja hikirauhaset tuhoutuvat pysyvästi. Hoidossa voidaan käyttää erilaisia hoitomuotoja:
- radiotaajuushoito
- mikroaaltohoito
- ultraäänihoito.
Ensisijaiset soveltamisalat: Kainalot
Huomautus: Nämä menetelmät "tuhoavat" hikirauhaset, ja voivat vahingoittaa myös ympäröivää kudosta.
Neurotoksinen injektio
Kainaloihin ruiskutetaan erittäin laimeaa neurotoksista ainetta 15–20 pistoskohtaan. Siellä se sitoutuu peruuttamattomasti hermoihin, jotka normaalisti vapauttavat välittäjäainetta asetyylikoliinia. Asetyylikoliinin vapautuminen estyy ja hikoiluun johtava hermoimpulssi keskeytyy. Hikoilua vähentävä vaikutus kestää yleensä useita kuukausia, kunnes hermosoluun muodostuu uusia hermoliitoksia (synapseja). Tällöin asetyylikoliinia alkaa vapautua kuten ennenkin.
Ensisijaiset soveltamisalat: Kainalot
Huomautus: Hikoilua vähentävä vaikutus voi vaihdella eri potilailla. Potilaat kokevat injektiot usein kivuliaiksi.
Sympatektomia
Hikoilun hermostollinen ärsyke on peräisin sympaattisesta hermostosta. Ärsykkeen eteneminen voidaan keskeyttää estämällä tiettyjen hermosolmukkeiden toiminta kirurgisesti puristamalla tai leikkaamalla:
Endoskooppinen rintakehän sympatektomia (ETS): endoskooppinen leikkaus rintaontelon kautta.
Ensisijaiset soveltamisalat: Kädet, kainalot, pää
Endoskooppinen lannerangan sympatektomia (ELS): endoskooppinen kirurgia lannerangan alueella.
Ensisijaiset soveltamisalat: Jalat
Huomautus: Menetelmän on oltava erittäin kokeneiden lääkäreiden suorittama. Jälkikäteen voi esiintyä kompensoivaa hikoilua.
Mihin hoito perustuu?
Primaarisen liikahikoilun hoito perustuu ensisijaisesti kolmeen asiaan:
Mitä on kompensoiva hikoilu?
Kompensoiva hikoilu on ilmiö, jossa liiallinen hikoilu siirtyy hoidon jälkeen toiselle kehon alueelle kuin mitä hoidettiin. Näin voi tapahtua erityisesti hermoihin kajoavien leikkausten yhteydessä - joskus jopa useita vuosia leikkauksen jälkeen.
Mitä voin itse tehdä liialliselle hikoilulle?
Liikahikoilun lääkehoidon lisäksi voit itse tehdä toimenpiteitä, jotka voivat vaikuttaa lämmönsäätelyyn, kuten mm:
- Pukeudu ilmaviin vaatteisiin.
- Vältä hikoilua lisääviä ruokia ja juomia, kuten kahvia ja alkoholia.
- Vältä kuumia suihkuja ja säännöllistä saunomista.
Rentoutumisharjoitukset voivat auttaa erilaisten tunnetilojen laukaistessa liiallisen hikoilun. Jooga, meditaatio, mindfulness, tai chi, autogeeninen rentoutus tai autoreflektio ovat vain muutamia esimerkkejä rentoutumistekniikoista stressinhallintaan.
On hyvin yksilöllistä, mitkä itsehoitomenetelmät auttavat liikahikoiluun.