Hormonien aiheuttama voimakas hikoilu
Hormonit säätelevät lukuisia prosesseja kehossamme. Ne vaikuttavat muun muassa aineenvaihduntaan, lämmönsäätelyyn ja myös hikoiluun. Jos hormonit ovat suhteessa toisiinsa epätasapainossa tai joidenkin hormonien tasot ovat liian alhaiset tai liian korkeat, voi seurauksena olla liiallinen hikoilu.
Hormonaaliselle hikoilulle tyypillisiä oireita ovat:
- kuumat aallot: äkillinen lämmön tunne, johon liittyy hikoilua
- yleistynyt liikahikoilu: hikoilu koko kehossa
- yöhikoilu: kohtauksittainen hikoilu yöllä unen aikana, jolloin lakanat ovat läpimärät.
Voimakkaan hikoilun taustalla voi olla myös erilaisia sairauksia, kuten infektiot tai mielenterveydelliset tai neurologiset sairaudet. Myös lääkkeiden käyttö voi aiheuttaa voimakasta hikoilua. Tällaisia lääkkeitä ovat esimerkiksi kipulääkkeet ja masennuslääkkeet.
Kyseessä voi olla primaarinen liikahikoilu, jos voimakasta hikoilua esiintyy vain päivällä, hikoilu rajoittuu pääasiassa yksittäisiin kehon osiin, kuten kainaloihin, käsiin tai jalkoihin, eikä muita fyysisiä vaivoja ole. Tälle voimakkaalle hikoilulle ei ole selkeää syytä, mutta se voi olla hyvin stressaavaa ja rajoittaa merkittävästi elämänlaatua.
Hormonaalisessa hikoilussa on muistettava erottaa toisistaan patologiset eli häiriöön tai sairauteen liittyvät hormonaaliset häiriöt ja pelkät elimistön hormonaaliset muutokset.
Hormonihäiriöistä johtuva hikoilu
Useimpia elimistömme hormoneja syntyy sisäeritysrauhasissa, joita ovat mm:
- kilpirauhanen
- lisämunuaiset
- munasarjat (naisten sukurauhaset)
- kivekset (miesten sukurauhaset)
- haima
- aivolisäke (hypofyysi).
Jos näistä jonkin rauhasen toiminta häiriintyy, on kyse hormonihäiriöstä eli endokrinologisesta sairaudesta. Voimakasta hikoilua syntyy, jos esimerkiksi kilpirauhanen tuottaa liikaa kilpirauhashormonia tai jos haima tuottaa liian vähän insuliinia diabetesta sairastavilla. Näissä tapauksissa hormonihäiriötä on hoidettava, jotta hormonitilan tasapaino palautuu.
Hyvä tietää: Vaikka hikirauhaset kuuluvat rauhasiin, ne tuottavat vain hikeä eivätkä hormoneja. Niitä stimuloi hientuotantoon asetyylikoliinin välittäjäaine.
Hormonaalinen hikoilu naisilla
Hormonaalisen epätasapainon lisäksi myös luonnolliset prosessit voivat johtaa hormonitasapainon epätasapainoon ja hormonaaliseen hikoiluun. Naisilla nämä ovat pääasiassa prosesseja, joihin liittyy estrogeenihormoni.
Hormonaalinen hikoilu miehillä
Asiantuntijat ovat miesten vaihdevuosista erimielisiä. Naisilla hormonitaso vaihtelee voimakkaasti vaiheittain ja laskee äkillisesti vaihdevuosien jälkeen. Miehillä testosteronitaso laskee melko tasaisesti ja hitaasti 40 ikävuodesta alkaen.
Testosteronin jatkuvan vähenemisen ja siitä johtuvan muiden sukupuolihormonien epätasapainon vuoksi myös miehet voivat kokea kuumia aaltoja. Hormonien aiheuttamaa yöhikoilua esiintyy kuitenkin useammin.
Jos sinulla on kysymyksiä tai ehdotuksia tämän verkkosivuston sisällöstä, ota yhteyttä toimitukseen.
Voit lähettää meille sähköpostia osoitteeseen: haittaakohikoilu@drwolffgroup.com